Sabtu, 22 Disember 2012

Titian Sirat Di Padang Mashsyar

SESUNGGUHNYA pemeriksaan amalan di Padang Mahsyar belum lagi sempurna sehingga seseorang itu diperiksa atau ditanya mengenai nikmat dan amalannya di tempat pemeriksaan sewaktu melalui Siratul Mustaqim.

Imam Al-Nawawi di dalam kitab Syarh-Muslim menulis,ulama besar menetapkan bahawa sirat itu ialah satu titian di atas permukaan Api Neraka Jahanam di mana semua manusia akan meniti.

Orang mukmin akan terselamat disebabkan keimanan dan amal soleh yang mereka lakukan di dunia,manakala orang Kafir dan Murtad akan terhumban ke dalamnya.


Orang pertama melalui sirat ialah Nabi Muhammad s.a.w yang mengepalai umat lain.

Sabda Rasulullah s.a.w bermaksud : "Dan direntangkan sirat di antara dua jurang Neraka Jahanam,maka akulah Rasul pertama yang melaluinya bersama umatku yang lulus."

Tahap kelajuan seseorang Mukmin meniti titian itu bergantung kepada tahap keimanan dan amal masing-masing..Semakin tinggi keimanan dan amalan,kian laju menuju titian itu.

Al-Alamah Ibnu Abi Jamrah dalam kitab Bahjah An-Nufuus menegaskan,sesungguhnya disebut dalam hadis mengenai sifat sirat yang lebih halus daripada rambut dan lebih tajam daripada mata pedang dan ia mempunyai tujuh sekatan dan setiap sekatan itu mengambil masa 3,000 tahun perjalanan.


Dikatakan di tempat pemeriksaan pertama,manusia akan ditanya mengenai keimanannya kepada Allah.

Jika seseorang Mukmin itu tidak ragu-ragu dalam keimanannya,dia dilepaskan ke tempat pemeriksaan kedua (solat)..Begitulah seterusnya mengenai puasa,zakat,haji dan umrah,bersuci (wudhu dan mandi wajib) dan soal kemasyarakatan.

Imam Al-Ghazali meriwayatkan,tempat pemeriksaan ketujuh adalah tempat pemeriksaan paling sukar untuk melepaskan diri..Persoalan mengenai kezaliman ke atas manusia diperbincangkan.

Cepat atau lambat meniti sirat juga bergantung kepada cepat atau lambatnya seseorang itu berlumba untuk mencapai keredhaan.


Wallahu a'lam... 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan